Thanksgiving – znane przez nas również jako Święto Dziękczynienia, zostało rozpowszechnione głównie w Stanach Zjednoczonych, jednak jest obchodzone również w Kanadzie, czy Liberii. W Stanach Zjednoczonych data jest zmienna, jednak co roku święto obchodzone jest w czwarty czwartek listopada.
Tradycja rozpoczęła się w roku 1621 w Plymouth, Massachusetts. To właśnie tam rok wcześniej przybyli angielscy pielgrzymi na statku „Mayflower”. Po roku życia na nowym lądzie, stracie kilkudziesięciu osób, postanowili oni świętować obfite żniwa, dzięki którym udało im się przeżyć. Pierwsza uczta odbyła się z udziałem plemienia rdzennych Amerykanów. Jako narodowe święto zostało ustanowione w 1863 roku przez Prezydenta Abrahama Lincolna.
Aktualnie celebracja skupia się podobnie jak w XVII wieku na zjedzeniu posiłku z bliskimi. Jednak przez lata Amerykanie zaczęli wokół święta organizować różne wydarzenia na skalę lokalną, jak i krajową. Jednym takim wydarzeniem są parady, które odbywają się w miastach w całym kraju. Najbardziej znana z nich Macy’s Thanksgiving Day Parade ma miejsce w Nowym Jorku i jest znana z ogromnych balonów przedstawiających zwierzęta, które unoszą się nad miastem.
Jednak to, co najważniejsze w czasie Święta Dziękczynienia to spotkanie z rodziną. Jest to można powiedzieć taka rozgrzewka przed Świętami Bożego Narodzenia. Amerykanie mają swoje tradycyjne potrawy, które powinny znaleźć się na każdym stole. Oczywiście najbardziej popularny jest indyk serwowany razem z tzw. Stuffing. Oprócz tego przygotowywane są ziemniaki, czy różne ciasta takie jak szarlotka, czy placek z orzechami pekan.
O autorze
Uczennica drugiej klasy liceum, aktywistka, działaczka społeczna oraz miłośniczka wschodów słońca, kawy i programów pana Roberta Makłowicza. W wolnych chwilach szlifuje umiejętności gry na gitarze lub czyta. Reprezentantka Młodzieżowego Strajku Klimatycznego, finalistka programu FLEX, współzałożycielka projektów WellNest i Beyond Borders.